У ПНПУ відбувся діалог із студентською молоддю «День Гідності і Свободи в нашій історії ХХІ століття»

21 листопада від 2014 року відповідно до указу президента України щороку відзначається як День Гідності та Свободи. Цьогоріч виповнюється 10 років події, коли в цей день 2013 року на Майдан незалежності  у Києві вийшли студентська молодь та кияни, щоб висловити протест проти відмови влади підписувати Угоду про асоційоване членство України в Європейському Союзі. Це рішення загрожувало втратою державної незалежності та перекреслювало її європейське майбутнє. Це був рішучий крок до остаточного розриву з радянською спадщиною, в якій вияв Гідності та Свободи був злочином.

Про це та інші важливі складники боротьби українців за незалежність і демократичні цінності був ініційований діалог із студентською молоддю факультету історії та географії й інших факультетів університету професоркою, зав. кафедри історії України Людмилою Бабенко. Його підтримали студентський сенат факультету історії та географії, студентська рада ПНПУ, представник обласного молодіжного центру, майбутній історик  Владислав Долгов.

Людмила Бабенко зупинилася на основних етапах боротьби за утвердження демократії і громадянського суспільства в незалежній Україні, наголосивши, що право громадян на Гідність і свободу закріплено в статтях Конституції України 3, 22, 28, 34. Було відтворено основні події  президентських виборів 2004 року, які через системні порушення спричинили Помаранчеву революцію, а також події листопада-грудня 2013 – січня-лютого 2014 рр. Революція Гідності остаточно розвіяла наміри тодішньої української влади встановити проросійський диктаторський режим.

Про події Революції Гідності у Полтаві, Полтавський Майдан та участь у ньому студентів ПНПУ імені В.Г. Короленка, які вийшли відстоювати демократичні цінності, розповів студент групи ІА-23 спеціальності 032 Історія та археологія Антон Березанський.  ФОТО 4

Учасники зустрічі згадали багатьох випускників-істориків минулих років, які не лише стали учасниками революційних подій, але й пішли добровольцями у військові формування АТО-ООС: Юліана Матвійчука, Олександра Кобу, Ярослава Томенка, Ігоря Давиденка, Олександра Ластовецького, Івана Полтавця, Вадима Патика, Миколу Біляєва та багатьох інших. Ми пишаємося нашими випускниками-патріотами України.

You may also like...