Вивчаємо методику організації та проведення польових етнографічних досліджень

Народну культуру та побут досліджують етнологи у польових умовах стаціонарно, експедиційно, розмовляючи з репрезентантами усної інформації, оглядають, описують, обмірюють, фотографують пам’ятки матеріальної культури, замальовуючи їх складові. В етнологічній науці виділяють види польового етнографічного дослідження: спостереження, опитування населення, фіксація речових матеріалів, збір етнографічних колекцій. Вони є об’єктом вивчення у викладанні навчальних дисциплін: «Етнографія України» та «Методика музейно-етнографічних досліджень».

24 квітня 2024 р. відбулася гостьова лекція на тему: «Організація та проведення польових етнографічних досліджень» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальностями 032 Історія та археологія, ОП «Історія та археологія» та 014.03 Середня освіта (Історія), ОП «Середня освіта (Історія)», студентів 3 та 4 курсів факультету історії та географії. Лектор – науковий співробітник Відділу «Український етнологічний центр», Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України, кандидат історичних наук Бех Микола.

В рамках Угоди про співпрацю ПНПУ імені В. Г. Короленка та Відділу «Український етнологічний центр» Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України проводяться спільні наукові форуми, заходи з кафедрою історії України, зокрема з координаторкою співпраці з науковими співробітниками Відділу «Український етнологічний центр» Ларисою Шаповал, яка була організатором гостьової лекції. Для студентської аудиторії, викладачів Людмили Бабенко, Дмитра Стаценка, Тамари Жалій, Наталії Год були висвітлені такі питання: польова етнографія: розвиток та сучасний стан, підготовка польових етнографічних досліджень, методика  роботи з інформаторами, етика польової роботи на прикладі експедиційного дослідження Лохвиччини у вересні 2020 р., онлайн етнографія: можливості та застереження, опрацювання та оформлення етнографічних матеріалів.

Отже, польова етнографічна праця народознавця різноманітна, яка охоплює різні види та методи з поміж яких етнолог-початківець має володіти такими, як  спостереження, опитування населення, фіксація речових матеріалів як вид науково-пошукової роботи для комплектування музейних колекцій працівниками етнографічних музеїв.

You may also like...