Науково-практична конференція здобувачів освіти спеціальності 032 Історія та археологія за участю стейкголдерів

Студенти груп ІА-23 та ІА-33 факультету історії та географії, які є здобувачами освіти першого бакалаврського рівня освітньої програми «Історія та археологія», завершили вивчення навчальної дисципліни «Основи пам’яткознавства та пам’яткоохоронна діяльність» (викладачка – професорка Людмила Бабенко). Підсумкове заняття відбулося у формі науково-практичної конференції, до проведення якої студенти готувалися упродовж навчального семестру на основі здобутих теоретичних знань. Серед  фахових компетентностей, передбачених стандартом спеціальності, зазначаються й практичні навички у сфері збереження історико-культурної спадщини та охорони пам’яток.

На студентську конференцію в онлайн режимі були запрошені стейкголдери освітньої програми Ірина Удовиченко – начальниця Департаменту культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації та Олеся Старолат – начальниця відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму. Згадані фахівці систематично залучаються до проведення навчальних і виховних заходів, сприяють інформуванню та залученню студентів до обговорення й вирішення завдань у сфері дослідження історико-культурної спадщини.

Студенти обирали з переліку пам’яток міста Полтави, включених у реєстр національного чи місцевого значення, об’єкт, що відповідно до  класифікації є пам’яткою історії, археології, архітектури, монументального мистецтва тощо. У їхнє завдання входило підготувати історичну довідку про обраний об’єкт, проведення експертної оцінки стану його збереженості, зовнішнього вигляду, надання рекомендацій щодо ремонтних чи реставраційних робіт, вивчення громадської думки чи фактів реагування на стан тієї чи іншої пам’ятки тощо.

Були представлені цікаві дослідження й презентації, які засвідчили належний рівень володіння програмним матеріалом та громадянську зрілість студентів, розуміння значення впливу історико-культурної спадщини на суспільну свідомість. Так, цікавими були проєкти Антона Березанського і Світлани Дементій про полтавську Петлюріану і пам’ятні знаки сучасним героям російсько-української війни.

Іван Луценко показав історію руйнації та покрокові спроби врятування будівлі  кадетського корпусу, причому переконливо підтвердив уплив політичних та бізнесових факторів, які спричинили втрату пам’ятки. Всі без винятку проєкти викликали зацікавлення та пораду стейкголдерів проводити такі підсумкові конференції на ширший загал, що сприятиме популяризації багатої історико-культурної спадщини Полтавщини, виховуватиме дослідницькі й комунікативні навички студентів.

You may also like...