На факультеті історії та географії відбулася зустріч з випускником факультету 2006 року Тарасом Деркачем – нині військовим журналістом

Тарас Деркач після закінчення у 2006 році історичного факультету (заочна форма навчання) планував поглиблювати свої історичні знання в аспірантурі, до якої вступив, викладати історію в школі. Паралельно з цим він працював журналістом у Кременчуці і, зрештою, саме ця діяльність стала для нього головною. Отримана історична освіта стала основою тем, до висвітлення яких він звертався, і власне самої життєвої позиції журналіста.

З 2014 року Тарас долучився до створення Громадського ТБ, до висвітлення подій на Майдані, на Сході нашої країни. Нині він – журналіст фронтової студії «Informant». У червні 2023 року Указом Президентом України з нагоди професійного свята був нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

На зустрічі із студентами-істориками та викладачами кафедри всесвітньої історії, релігієзнавства та методик їх викладання та кафедри історії України випускник факультету поділився спогадами про окупацію росіянами Криму у березні 2014 року, про своє перше фронтове відрядження до Слов’янська влітку 2014 року, про Іловайськ та Дебальцеве…

Від початку повномасштабного нападу росіян на Україну у лютому 2022 року, маючи любов «до роботи в полі», до ведення реальних репортажів, Тарас знову у гущавині подій – у Сумах, в Києві, Ірпені, Бучі; бере інтерв’ю у військових, які перебувають у гарячих точках; разом з ними входить у щойно звільнені українські міста й селища. Його матеріали стали історичними документами, на основі яких СБУ розслідує злочини окупантів, готуються заяви у Європейський суд з прав людини.

Життєве і професійне кредо Тараса: «Я – частина свого народу і все маю переживати разом з ним». Ці переконання він намагався донести й до слухачів.

На думку організаторів цієї зустрічі, викладачів кафедри всесвітньої історії, релігієзнавства та методик їх викладання, такі заходи підкреслюють значимість історичної освіти та історичних знань будь-коли, а тим паче нині. Саме вони роблять бійців вмотивованими і дозволяють вершити справжні військові дива під Авдієвкою, Бахмутом і на лівому березі Херсонщини. Знайомлячись із випускниками попередніх років, нинішні здобувачі мають можливість для себе чіткіше побачити перспективи свого працевлаштування, усвідомити, що окрім знань, ще й власні прагнення до саморозвитку, реалізації сприятимуть успішному кар’єрному зростанню.

You may also like...