Опанування таємницями музейної майстерності: практика з археологічної  музеології

Заглиблення до музейних таємниць, робота з експонатами в експозиції та фондосховищі – один із найцікавіших процесів в опануванні професії історика, археолога, музейного співробітника. Перший крок до музейного життя здійснили студенти факультету історії та географії денної форми, групи ІА – 33, в межах проходження навчальної практики з археологічної музеології (керівник доц. Коваленко О.В.) з 16 по 26 жовтня 2023 року.

Базою для практичних робіт стали Полтавський краєзнавчий музей імені В.Г. Кричевського, у якому студенти ознайомилися із формуванням археологічної колекції, її історією, умовами та особливостями зберігання, реставрації та обліку артефактів. Й у цьому їм допомогли зберігачка археологічних фондів музею Любов Лугова та директор музею, археолог, к.і.н. та стейкхолдер освітньої програми 032 Історія та археологія Олександр Супруненко.

Практиканти працювали у відділі фондів музею, адже обробка знахідок, їх атрибутування – обов’язковий етап музеєфікації рухових археологічних пам’яток. Також отримали досвід роботи із обліком пам’яток завдяки воркшопу проведеному працівниками відділу пам’яток Наталією Сиволап, Олегом Скирдою, Олександром Лимарем. Також, окремі заняття по ознайомленню із спеціалізованими музеями, відбулося на базі Національного-музею заповідника українського гончарства в Опішному, де студенти могли ознайомитися з роботою основних структурних підрозділів та специфікою експозицією музею. Дякуємо за допомогу директору д.і.н. Олександру Пошивайлу та Літературно-меморіального музею Івана Котляревського, де практиканти проаналізували тимчасову виставку  «Ці вещі цінні та старинні», яка представляла побут містян Полтави часів видатного класика  української літератури та є цікавим поєднанням літературного музею, присвяченого особистості та репрезентації в ньому археологічних експонатів .

You may also like...