Викладачі кафедри історії України – учасники семінару «Сучасні підходи у викладанні історії та популяризації новітньої історії»

7 – 12 квітня 2024 р. професор кафедри історії України Юрій Волошин та асистентка кафедри Анастасія Момот взяли участь у методологічному семінарі «Сучасні підходи у викладанні історії та популяризації новітньої історії» (м. Прага, Чехія). Організатором заходу виступила чеська громадська організація «Асоціація з міжнародних питань» (Asociace pro mezinárodní otázky) за фінансової підтримки програми трансформаційної співпраці Міністерства закордонних справ Чехії. Також у семінарі взяла участь Леся Хлипавка – вчителька Черкаської ЗОШ № 2, співавторка освітніх програм «Інтелект України», «Ліга крилатих», представниці Українського інститут національної пам’яті: Олена Охрімчук – начальник управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах, Анна Байкєніч – завідувач сектору методичної роботи управління наукового забезпечення політики національної пам’яті, Тетяна Привалко – головний спеціаліст сектору обліку та збереження усних джерел управління інституційного забезпечення політики національної пам’яті.

Програма освітньої поїздки включала ознайомлення з застосуванням на практиці дослідницького підходу при викладанні історії, який продемонстрував Вацлав Адамек, PhD, викладач історії та суспільних дисциплін гімназії Модржани (м. Прага), співавтор і розробник нових методик викладання історії, координатор проєкту «Dějepis +».

Значну роль у популяризації новітньої історії відіграють музейні установи – докладно про підготовку та реалізацію програм для школярів різних вікових груп розповіла Елішка Пекаркова, музейний педагог Національного музею, авторка програм присвячених післявоєнному періоду історії Чехії.

Про особливості вивчення історії у чеській школі, зокрема методичне забезпечення яке використовують вчителі говорив Павел Мартіновський, заступник директора базової школи «Вратіславова», керівник Асоціаціївчителів історії Чехії.

Дослідницькому викладанню історії та загалом новим тенденціям педагогічної освіти в галузі історії, популяризації новітньої історії був присвячений воркшоп Ярослава Пінкаса, викладача Карлового університету, багаторічного завідувача відділу освіти Інституту досліджень тоталітарних режимів, провідного чеського дидакта.

Заключний день роботи проходив у Інституті дослідження тоталітарних режимів (Ústavu pro studium totalitních režimů). Адам Граділек представив проєкти пов’язані з оцифруванням документів КДБ, зокрема «Чехословаки в ГУЛАГу», присвяченого документуванню політичних репресій проти чеських краян і громадян Чехословаччини в Радянському Союзі. Ян Дворжак і Анна Хлебіна презентували збірник документів «Великий терор в Україні 1937–1938: переслідування чеської меншини», який є монументальною працею чеських і українських істориків і архівістів (Андрій Когут, Анна Моргун та інші), що вперше цілісно презентує громадськості тему найстрашнішого періоду репресій проти чеських краян в Україні на основі документів органів радянської державної безпеки. Використання віртуальної реальності, архівних джерел і відкритих даних у викладанні теми перебування засуджених у таборах ГУТАБу висвітлив Лукаш Голата, фахівець відділу досліджень та освіти USTR. Особливий інтерес, у світлі активної фіксації свідчень українсько-російської війни, викликав виступ Міхала Шміда, aдміністратора порталу «Пам’ять Нації». Зокрема обговорили методологічні підходи до документування спогадів про нещодавнє минуле, безпеку свідків і технічну організацію інтерв’ювання.

У результаті участі в освітній поїздці домовлено про подальшу співпрацю: організацію літньої школи для вчителів історії та підготовку методичних матеріалів. Детальніше про умови участі у літній школі за покликанням.

Фото: Л. Хлипавка

You may also like...