На факультеті історії та географії провели історико-географічний мотиватор (практичний інтенсив) для вступників

У суботу, 18 листопада 2023 року, у межах «Дня відкритих дверей» Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка, на факультет історії та географії завітали випускники шкіл Полтавщини, де взяли участь у цілій плеяді профорієнтаційних заходів, під час яких познайомилися з викладацьким колективом і представниками студентського активу факультету. Поміж інших, найчисленнішими були групи учнів ліцею 17 «Інтелект» Полтавської міської ради (із учителькою Гавриловою Світланою Валеріївною), комунального закладу «Полтавська ЗОШ І-ІІІ ступенів 38» Полтавської міської ради (із учителькою Старостенко Наталією Олександрівною), ліцею 13 «Успіх» Полтавської міської ради (із учителькою Мироненко Мариною Ігорівною) і низки інших ЗЗСО.

Декан факультету Петро Кравченко, завідувачки кафедр Людмила Бабенко, Тетяна Тронько, Анжела Шуканова і заступник завідувачки кафедри Ярослав Блоха презентували можливості для здобуття вищої освіти на кожній із освітніх програм факультету. А обрати є з чого: ОП «Середня освіта (Історія)», ОП «Середня освіта (Географія)», ОП «Історія та археологія», ОП «Туризм і рекреація», ОП «Філософія», ОП «Релігієзнавство (історія релігій)». Науково-педагогічні працівники окреслили широкий спектр посад на ринку праці, які обіймають випускники факультету, умови навчання, високий рівень кадрового потенціалу та різноманітність студентського життя.

Під час практичної частини заняття доцентка Тамара Жалій провела низку інтерактивних вправ для підготовки школярів до НМТ-2024 з блоку «історія України». Учні познайомилися з типами питань, методикою відповіді на кожне з них, особливостями аналізу картосхем, візуальних пам’яток, роботи з хронологією, біографічними даними про історичні постаті. Активні школярі охоче брали участь у групових формах роботи й на етапі рефлексії ствердили, що дізналися чимало нового та виявили свої прогалини, які врахують під час подальшої підготовки до важливого інтелектуального екзамену.

Наступна подія заходу – історичний сет «Історія в освіті і науці» – об’єднав учасників освітнього процесу середньої та вищої шкіл для ознайомлення та популяризації для молоді освітніх програм, які реалізуються на факультеті історії та географії. Майбутні історики та археологи змотивували вступників можливостями знайти цікаві артефакти, у тому числі, й унікальні знахідки Полтавщини, презентували професії історика-дослідника, музейника, архівіста. Майбутні вчителі предметів історичної та громадянської галузей розповіли про відомих випускників, підготовку освітян, пошанування пам’яті випускників факультету, полеглих у боротьбі за суверенітет України.

Координаційну та методичну роботу спільно зі студентами здійснювали завідувачка кафедри історії України, докторка історичних наук, професорка Людмила Бабенко, завідувачка кафедри всесвітньої історії, релігієзнавства та методик їх викладання доцентка Тетяна Тронько, а також доцентки кафедри історії України Тамара Жалій і Оксана Коваленко, доцент кафедри всесвітньої історії, релігієзнавства та методик їх викладання Юрій Вільховий.

Активними під час заходу були студенти освітніх програм «Історія та археологія» і «Середня освіта (Історія)» Даниїл Запара, Тетяна Нестеренко, Віолетта Рак, Юлія Гришко, Іван Самченко, Ігор Шаульський, Кирило Моргун. Студенти пояснили свою мотивацію до вибору університету й майбутнього фаху, поділилися власним досвідом студентського життя і запросили учнів стати частинкою студентського колективу факультету історії та географії. Під час спілкування здобувачі освіти залучалися до різних форм роботи, динамічно реагували на активності, які заздалегідь підготували для школярів студенти.

Паралельно також працював на факультеті і географічний сет. Так, зокрема, професоркою Любов Вішнікіною була проведена зустріч в інтерактивній формі, на якій вчителі географії обговорили проблеми у навчанні географії та шляхи їх розв’язання. Під час семінару учасники навчилися проектувати компетентісно-орієнтовані завдання, розглянули засади формувального оцінювання навчальних досягнень учнів, структуру компетнісно-орієнтованого уроку географії. По завершенню учасники отримали сертифікат про підвищення кваліфікації на тему «Компетентнісно-орієнтовані завдання у навчанні географії» (6 год. / 0,2 кредиту ЄКТС).

Під час географічного сету «Практичні завдання в олімпіадах і НМТ з географії» доцент Олександр Федій з учнями провів географічний практикум із розв’язування задач з топографії, а саме з тем «Географічні та прямокутні координати точок», «Кути напрямів з орієнтування», «Рельєф на топографічній карті». Аспірант кафедри Віталій Глухота презентував приклади і методику використання елементів ГІС та ДЗЗ в географічних дослідженнях.

Майбутні випускники шкіл захоплююче провели час у стінах Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка, зокрема, у корпусі 1, де й локалізується найстарший в університеті факультет – факультет історії та географії. Чекаємо на тебе – майбутній абітурієнте!

You may also like...