День пам’яток історії та культури у Полтавському літературно-меморіальному музеї Івана Котляревського

Україна – держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадок пам’ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про  подію чи особистість. У кожному регіоні є свої пам’ятки, об’єкти культурної спадщини національного або місцевого значення, які занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Музеї як культурно-освітні, науково-дослідні заклади вивчають, зберігають, використовують пам’ятки природи, історії, культури, оскільки виконують суспільні функції: захист української культурної спадщини та формування світогляду членів суспільства, зокрема студентської молоді.

18 квітня 2024 р. у Полтавському літературно-меморіальному музеї І. П. Котляревського з нагоди «Дня пам’яток історії та культури» відповідно Указу Президента України від 23 серпня 1999 р., № 1062/99, що відзначається щорічно у Міжнародний день пам’ятників і визначних місць відбулася лекція – презентація «Історія одного пам’ятника» (до 90-річчя відкриття пам’ятника М. В. Гоголю в Полтаві), лектор – Віталій Павлов, начальник відділу туризму та культурної спадщини Департаменту культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради. На запрошення заступника директора Музею Марини Голубничої, учасниками лекторію як форми музейної роботи, в рамках Угоди про співпрацю між ПНПУ та Музеєм були здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальностями 032 Історія та археологія; 014.03 Середня освіта. Історія, студенти груп ІА-43 (староста Вікторія Торубара), ІА-33 (Світлана Дементій), ІО-22 (Анастасія Маркосян, Валерія Островська), куратори: Лариса Шаповал та Наталія Год.

Девізом Міжнародного Дня пам’яток та визначних місць стали слова: «Збережемо нашу історичну батьківщину».Самепам’ятник Миколі Гоголю в Полтаві – це пам’ятка монументального мистецтва національного значення, охоронний номер № 160012-Н, Постанова КМУ від 03.09. 2009 № 928

В рамках заходів Міської програми «Полтава туристична» на завершення лекції було презентовано туристичний проспект «Микола Гоголь і Полтава», який видано в рамках заходів по відзначенню 210-річчя від дня народження всесвітньо відомого майстра художнього слова, уродженця Полтавщини Миколи Гоголя. Автор-упорядник тексту Євгенія Стороха, провідний науковий співробітник Полтавського літературно-меморіального музею І. П. Котляревського, керівник проекту Віталій Павлов.

В умовах російсько-української війни, що триває з 24 лютого 2022 р. важливо зберегти для нащадків справжні скарби, надбання, об’єкти історико-культурної спадщини України з метою її використання в громадському, суспільному житті в інтересах нинішнього і майбутнього поколінь. Пам’ятаємо про це: історики, краєзнавці, музейники, архівісти !

You may also like...