На кафедрі історії України відбувся звіт здобувачів освіти третього освітньо-наукового рівня (доктор філософії) за спеціальністю 032 історія та археологія

26 грудня на засіданні кафедри історії України відбулося обговорення підсумків роботи здобувачів освіти третього освітньо-наукового рівня вищої освіти за І семестр 2023-2024 навчального року. Здобувачі наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 032 Історія та археологія прозвітували про стан виконання дисертаційних досліджень за обраними та затвердженими темами, а також усіх складників освітньо-наукової програми підготовки докторів філософії.

В аспірантурі кафедри історії України навчається 13 здобувачів освіти, які виконують наукові дослідження під керівництвом професорів Юрія Волошина, Ігоря Сердюка, Людмили Бабенко, Олександра Лук’яненка, доцентів Олексія Гури, Тамари Жалій. Тематика досліджень майбутніх докторів філософії сконцентрована у межах досліджень наукових шкіл кафедри й охоплює актуальні проблеми сучасної історичної науки.

Достатньо результативними є підсумки роботи аспірантів 4-го року навчання Анастасії Подгорної, 3-го року Тараса Найденка, 2-го року Дмитра Пєшкова, Ольги Кульбаки, Владислава Марченка, які мають публікації у фахових виданнях, колективних монографіях, збірниках наукових статей. Здобувачі 3-го року навчання Тарас Найденко, Дмитро Конько, Євгеній Бондарчук успішно пройшли науково-педагогічну практику у вищій школі, продемонстрували належний науковий і методичний рівень проведених лекційних і практичних занять. Наукові керівники та викладачі кафедри історії України після обговорення заслуханих звітів запропонували їх затвердити.

Завідувачка кафедри Людмила Бабенко акцентувала увагу аспірантів на вступ у дію з 1 січня 2024 року Постанови № 502 від 19.03.2023 р. Про внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України з питань підготовки та атестації здобувачів наукових ступенів – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/502-2023-%D0%BF. Вона радила ознайомитися з новими правилами захисту дисертацій доктора філософії, нововведеннями, що вступають в дію з 1 січня (https://zn.ua/ukr/science/novi-pravila-zakhistu-disertatsiji-doktora-filosofiji-shcho-ne-tak.html ).

Гарант ОНП проф. Юрій Волошин звернув увагу на необхідність більш інтенсивної роботи над текстами дисертацій, апробації їх основних положень, надав низку практичних порад щодо організації дослідницької роботи аспірантів здобувачам 1-го року навчання.

На засідання кафедри була запрошена директорка наукової бібліотеки ПНПУ Валентина Орєхова, яка ознайомила аспірантів з ресурсами бібліотеки, формами послуг, якими вони можуть скористатися. Особливу увагу було приділено проблемі академічної доброчесності у процесі роботи над дисертаціями, процедурі перевірки на плагіат публікацій аспірантів за програмою Unichek, правилам оформлення наукового апарату дослідження. Також Валентина Володимирівна повідомила про нові надходження наукових видань до фондів бібліотеки, функціонування інституційного репозитарію, в якому наукові праці викладачів кафедри історії України становлять 780 одиниць. Викладачі кафедри висловили вдячність працівникам бібліотеки й зосібна її директорці за постійну тісну співпрацю, проведення спільних наукових і виховних заходів, консультативну допомогу. Підведення підсумків підготовки здобувачів освіти третього освітньо-наукового рівня вищої освіти мало зацікавлений діловий характер, спрямований на вироблення професійних дослідницьких компетентностей.

You may also like...