Викладачі кафедри історії України взяли участь у презентації онлайн-проєкту стейкголдерів освітньої програми «Історія та археологія»

19 грудня у приміщенні Полтавської обласної військової адміністрації відбулася презентація онлайн-проєкту Державного архіву Полтавської області «Єдине вікно доступу до цифрових ресурсів українських архівів», створеного на платформі ARCHIUM. У заході взяли участь Анатолій Хромов – голова Державної архівної служби України, Антон Чубенко – заступник начальника Полтавської ОВА, який модерував презентацію, Володимир Козуб – заступник начальника ОВА з цифрової трансформації, цифрового розвитку і цифровізації, Розповів про роботу над проєктом директор ПП «Архівні інформаційні системи» Кирило Вислобоков (м. Київ).

На захід були персонально запрошені зав. кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету, гарантка ОП «Історія та археологія» першого бакаклаврського рівня вищої освіти, професорка Людмила Бабенко та викладачка навчальних дисциплін, які формують фахові компетентності з архівознавства та архівної справи доцентка Лариса Шаповал. 

ДАПО є одним з чільних стейкголдерів здобувачів освіти за спеціальністю 032 Історія та археологія та партнерів кафедри історії України, а директорка Валентина Гудим є членом робочої групи з розробки/оновлення ОП. Упродовж кількох десятиліть історичний факультет (з 2019 р. факультет історії та географії) готував майбутніх архівістів, а з упровадженням освітньої програми «Історія та археологія» програмні результати навчання, фахові компетентності формуються з урахуванням стандарту вищої освіти першого бакалаврського рівня вищої освіти.

До слова була запрошена Людмила Бабенко, яканалежним чином оцінила презентовану програму, відзначила неоціненну роль цифровізації пошукових систем архівних джерел як для науковців-дослідників, так і здобувачів освіти бакалаврського, магістерського, освітньо-наукового (доктор філософії) рівнів вищої освіти. Вона наголосила на перспективі опанування навичками пошукового інструментарію майбутніх істориків у ході практичних занять на базі ДАПО, набуття вміння працювати з сучасною технікою у ході навчальних та виробничих архівних практик. Анатолій Хромов висловив думку про продовження співпраці у рамках проведення наукових конференцій, що проводяться кафедрою історії України, у яких він брав участь раніше.

Заступник начальника ОВА Антон Чубенко зацікавився формами співпраці викладачів кафедри історії України та співробітників ДАПО, схвально оцінив наведені Людмилою Бабенко та Ларисою Шаповал приклади організації спільних наукових заходів, виставок, презентацій, гостьових лекцій для студентів, формування особових архівів колишніх викладачів університету професора Антона Череваня та доцента Віктора Ревегука. Обласний керівник позитивно відзначив великий обсяг роботи в гуманітарній галузі викладачів кафедри історії України, а серед побажань на адресу істориків прозвучала пропозиція більше працювати над популяризацією історичних знань для протистояння ворожій пропаганді.

Автори цифрового продукту продемонстрували як працюєалгоритм пошуку потрібної архівної справи, поетапність відкривання та опрацювання повнотекстового документу, які інструменти полегшують пошук інформації. Отже, сучасні цифрові технології в архівній справі увійдуть у навчальний контент освітньої програми майбутніх бакалаврів історії та археології.

You may also like...