Відбулася зустріч з випускниками кременчуцького ліцею «Політ»

Викладачі кафедри історії України системно проводять різні форми роботи з учнівськими та педагогічними колективами загальноосвітніх і спеціалізованих шкіл Полтавської області. Це низка консультативних, навчально-методичних, профорієнтаційних, просвітницьких заходів, які тривають упродовж навчального року. Цікавий напрям започаткував Кременчуцький науковий ліцей «Політ» при Кременчуцькій гуманітарно-технологічній академії Полтавської обласної ради, назвавши його «Науковці – школі».

Днями на запрошення заступника директора ліцею з наукової роботи Юлії Малюк для учнів 11 класу (вчитель історії Володимир Пилипенко) провела лекцію доктор історичних наук, професор кафедри історії України Людмила Бабенко. Організатори поділилися метою проведення таких лекторіїв – зробити свідомість учнів старших класів, які стоять на порозі дорослого життя, менш вразливою для пропаганди, поглиблювати знання з історії України, які є основою формування дієвого патріотизму, чіткої громадянської позиції в умовах жорстокої російсько-української війни.

Людмила Бабенко розмову з старшокласниками присвятила темі «Хто Я: шляхи формування української ідентичності».

У ході інтерактивного спілкування, яке супроводжувалося презентацією основних положень теми, учням були запропоновані актуальні проблеми, що загострилися через руйнування численних стереотипів або вийшли на авансцену з початком повномасштабної війни. Разом з аудиторією шукали відповіді на питання що таке національна ідентичність та які складники її формують, чому для агресора важливо стерти Україну з культурної карти світу, чому втрата мови веде до смерті нації, а Сергій Жадан назвав російсько-українську війну «війною між Пушкіним і Шевченком»?

Діалог з молоддю показав їхню зацікавленість історичним минулим, свідченням чого є інтерес до науково-дослідницької роботи, успіхи й призові місця у щорічних конкурсах учнівських наукових робіт МАН на обласному та загальноукраїнському рівнях. Проведення подібних зустрічей планується кафедрою історії України й надалі.

You may also like...