Відбулася гостьова лекція докторки історичних наук, професорки Наталії Романець для студентів ІV курсу спеціальностей 032 Історія та археологія й 014.03 Середня освіта (Історія)

Останній тиждень листопада 2023 року на факультеті історії та географії пройшов під знаком вшанування жертв Голодомору – геноциду українського народу 1932–1933 рр.. Тема проведення сталінським режимом політики колективізації та Голодомору як одного з найтяжчих її наслідків вивчається майбутніми істориками за програмою навчальної дисципліни «Новітня історія України». Професорка, завідувачка кафедри історії України Людмила Бабенко продовжила традицію запрошення гостьових лекторів для поглибленого розгляду проблеми, яка є предметом багаторічного вивчення науковця.

Цього разу гостьовим лектором стала Наталія Романець, докторка історичних наук, професорка кафедри історії України та правознавства Криворізького державного педагогічного університету. Її публікації, присвячені репресивній політиці радянської влади 1920–1930-х рр., Голодомору на Дніпропетровщині 1932–1933 рр., аграрній історії України 1920-1930-х рр., селянському спротиву сталінській соціалістичній модернізації кінця 1920–1930-х рр., рекомендуються студентам факультету історії та географії та використовуються у підготовці до практичних занять, самостійної роботи, написанні курсових і магістерських робіт.

Здобувачам  освіти на початку лекції було презентовано нову книгу Наталії Радомирівни «Механізми творення Голодомору: хлібозаготівельні кампанії 1931-1933 рр. на Дніпропетровщині // збірник документів та матеріалів». Авторка наголосила, що її нова книга побудована на документах Державного архіву Дніпропетровської області, які до цього не розглядалися під таким кутом зору. Лекторка розповіла про роль усіх ланок вертикалі більшовицької влади в упокоренні українського селянства, виділила загальне й специфічне у цьому процесі, притаманне степовій Дніпропетровщині та загалом Південному регіону України.

Присутні в режимі онлайн майбутні історики ПНПУ імені В. Г. Короленка та присутні слухачі Дніпровського університету економіки і технологій змогли задати низку запитань та акцентувати увагу на актуальних проблемах перспективи дослідження й оприлюднення матеріалів, що висвітлюють злочинну політику радянської влади, засудженої в декомунізаційних законах України 2015 року.

You may also like...