Презентація інноваційного проєкту «ViRтуальність забутих предків : імерсивний світ шаманського поховання бронзової доби» для майбутніх істориків та археологів

Днями виповнилося 30 років з дня створення Комунального закладу «Центр охорони та досліджень пам’яток археології» Полтавської обласної ради, який є одним з партнерів у реалізації освітньо-професійної програми «Історія та археологія» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів. Кафедра історії України використовує різноманітні форми співпраці з колективом ЦОДПА як у навчальній, так і практичній діяльності, особливо зважаючи на те, що в його складі працюють випускники історичного факультету В’ячеслав Шерстюк (директор), Костянтин Мироненко, Михайло Коваленко, випускниця ОП «Історія та археологія» Алла Юрченко та ін. З нагоди урочистої дати в науковій конференції взяла участь завідувачка кафедри, професорка Людмила Бабенко та за дорученням ректорки Марини Гриньової вручила Грамоти  Полтавського національного педагогічного університету колективу ЦОДПА та його директору В’ячеславу Шерстюку. Присутнім також було презентовано черговий науковий збірник «Старожитності Лівобережного Подніпров’я», до якого увійшли нові дослідження полтавських археологів та праці, присвячені вшануванню пам’яті видатних учених Ф. Вовка та М. Кучери. Нова книга поповнить фонди бібліотеки ПНПУ.

До 30-річчя установи колектив ЦОДПА завершив виконання інноваційного проєкту ««ViRтуальність забутих предків : імерсивний світ шаманського поховання бронзової доби» за підтримки Українського культурного фонду, департаменту культури і туризму Полтавської ОВА. Перша його презентація відбулася у Полтавському краєзнавчому музеї, де побували магістранти спеціальностей 032 Історія та археологія та 014.03 Середня освіта (Історія).

А 9 жовтня керівник проєкту В’ячеслав Шерстюк у стінах факультету історії та географії представив майбутнім історикам та археологам першого (бакалаврського) рівня результати роботи своєї команди, у складі якої відомий археолог, професор Роман Литвиненко та антрополог Андрій Артем’єв.

Звертаючись до студентів, керівник проєкту зазначив, що розробники бачили своє завдання в тому, щоб довести, що археологія має значний потенціал для збагачення сучасної культури: «вона не “німа наука”, яка складається лише з уламків горщиків, кісток та інших малозрозумілих предметів. Тож нині важливо переосмислити історико-культурну спадщину, й зокрема археологічну, щоб надати минувшині сучасну форму, зробити асе можливе, аби стародавні речі та комплекси заговорили зрозумілою мовою».

В основу розробки діджитал-продуктів було покладено матеріали Полтавської археологічної експедиції в м. Гребінка, де було виявлено 6 поховань катакомбного типу епохи середньої бронзи (2 половина ІІІ тис. до н.е.), найцікавішими з яких виявилися поховання чоловіка-воїна, літньої жінки та найбільш загадкове – шаманський комплекс з численними атрибутами культу. Останні стали основним об’єктом реконструкцій.

Студентам було продемонстровано як працюють сучасні технології. За допомогою VR-окулярів можна оглянути панораму місця поховання біля кургану, опинитися в поховальній камері та «доторкнутися» до предметів. Віртуальну екскурсію також можна здійснити з застосуванням тривимірної графіки у веббраузері WebGL, що створює ефект взаємодії з об’єктами. У режимі доповненої реальності AR здійснена реконструкція уявного зовнішнього вигляду шаманки та предметів, які вона використовувала.

В’ячеслав Шерстюк та консультант з напрямку XR Олег Голота розповіли студентам як можна за допомогою смартфона і переходу за QR-кодом без встановлення додаткових застосунків розглянути об’ємні зображення, почути голосовий супровід, використати в будь-який час ці матеріали для самостійної роботи, підготовки практичних занять з навчальних дисциплін археологічного циклу. Студенти ще довго цікавилися у гостей особливостями та секретами роботи над презентованими діджитал-продуктами.

Ознайомлення з проєктом стимулюватиме здобувачів освіти оволодівати цифровими компетентностями та широко використовувати їх у професійній діяльності, враховуючи невідновлюваність археологічних памяток оцифровувати їх. Студенти матимуть змогу відвідувати ЦОДПА, аби ще скористатися інтерактивними екскурсіями.

You may also like...