Виїзне засідання робочих груп із розробки та оновлення освітньо-професійних програм «Середня освіта (Географія)» і «Туризм та рекреація» підготовки бакалаврів

11 квітня 2024 р. під час зорганізованого кафедрою географії, методики її навчання та туризму виїзного семінару-практикуму «Залучення учнівської молоді до туристсько-краєзнавчої роботи в сучасних умовах» відбулося виїзне засідання робочих груп на базі Кобеляцької станції юних туристів Кобеляцької міської ради Полтавської області з метою обговорення проєктів освітньо-професійних програм «Середня освіта (Географія)» і «Туризм та рекреація» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Між Кобеляцькою станцією юних туристів Кобеляцької міської ради Полтавської області та Полтавським національним педагогічним університетом імені В. Г. Короленка підписано договір про співпрацю, що значно поглиблює взаємодію між закладами у сфері організації туристично-рекреаційної діяльності, розширює можливості в організації та проведенні навчальних практик для студентів.

На зустрічі були присутні науково-педагогічні працівники кафедри географії, методики її навчання та туризму, директор Кобеляцької станції юних туристів Кобеляцької міської ради Полтавської області Микола Шабалтій, методист, керівник зразкового музею етнографії Полтавського міського центру позашкільної освіти Полтавської міської ради Наталія Панасенко, методист Комунального закладу «Полтавський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Полтавської обласної ради») Юлія Ярошенко.

Гарант освітньо-професійної програми «Середня освіта (Географія)» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти доцент Олександр Федій зазначив, що освітня програма отримала схвальні відгуки від здобувачів вищої освіти, наукової спільноти та роботодавців, має необхідну краєзнавчо-туристичну компоненту. Також для здобувачів освіти запропоновані навчальні дисципліни такого напрямку у сертифікаційній освітній програмі (СОП) «Поглиблене навчання географії та туристично-краєзнавча робота»: «Організація і проведення туристичних походів та змагань», «Організація рекреаційно-туристичної діяльності», «Шкільне географічне краєзнавство», «Рекреаційно-туристичні регіони України».

Член робочої групи, професор Любов Вішнікіна наголосила на важливості співпраці з позашкільними навчальними закладами. Юлія Ярошенко запропонувала продовжити співпрацю з викладачами та студентами кафедри через залучення до заходів національно-патріотичного виховання, які проводяться у Полтавській області. Микола Шабалтій та Наталія Панасенко відзначили важливість національно-патріотичного виховання молоді через співпрацю із закладами позашкільної освіти і запропонували замість компонента «Методика географічної позашкільної освіти» ввести навчальну дисципліну «Позашкільна географічна освіта та краєзнавство».

Гарант освітньо-професійної програми «Туризм та рекреація», завідувач кафедри, доцент Анжела Шуканова окреслила важливість підготовки бакалаврів з туризму і рекреації в аспекті готовності до організації внутрішнього туризму, комерціалізації краєзнавчо-туристичної діяльності через популяризацію і розробку турів активного туризму. Присутні стейкхолдери та викладачі кафедри обговорили співпрацю над реалізацією освітнього процесу і удосконаленням дисциплін «Туристичне краєзнавство та краєзнавча діяльність», «Оздоровчо-спортивний туризм».

Миколі Шабалтію – директору Кобеляцької станції юних туристів Кобеляцької міської ради Полтавської області, випускнику історичного факультету (зараз факультет історії та географії) було вручено Почесну грамоту університету із нагоди 110-ї річниці ПНПУ імені В. Г. Короленка за плідну співпрацю.

Фото 3 Щиро вдячні всім стейкголдерам за активну участь в роботі над оновленням освітніх програм, продуктивну співпрацю та зацікавленість у підготовці вчителів географії та фахівців позашкільної географічної освіти, фахівців в сфері туризму і рекреації у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка.

????????????????????????????????????

You may also like...