Етнографічна виставка«Весняне сонце землю розбудило»

 Весна, прекрасна березнева пора! Її у своїй уяві ми пов’язуємо зі струмками талої води, налитими соком бруньками й жовтуватими сережками на вітах дерев, з сонячними ранками після морозяної прохолоди ночей. Відомим християнським святам першого місяця весни березня: Дню преподобної Євдокії (1 березня), Теплого Олекси (17 березня) і Благовіщенню (25 березня) за новоюліанським календарем пращури відводили знакове місце у календарній обрядовості. Їх насичували символічними образами в світогляді українців, які поступово перейшли на речі щоденного вжитку. Такі музейні предмети з фондів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського стали експонатами виставки «Весняне сонце землю розбудило», яку було відкрито 20 березня 2024 р. в експозиційній залі Полтавського літературно-меморіального музею В. Г. Короленка.

4 квітня 2024 р. здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 032 Історія та археологія, студенти третього курсу факультету історії та географії разом з викладачем музеєзнавчих дисциплін доц. Ларисою Шаповал відвідали етнографічну виставку, авторкою якої є Катерина Штепа, музейна співробітниця відділу етнографії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. В музейній експозиції представлені традиційні для Полтавщини речі побуту українців, оберегові предмети селянських осель, мистецькі твори, які репрезентують народне мистецтво у таких його видах як: вишивка, ткацтво, різьблення, гончарство та полтавський розпис.

Катерина Штепа провела тематичну екскурсію по виставці «Весняне сонце землю розбудило» для студентів-істориків і дітей восьмирічного віку та майстер клас по виготовленню дівочих прикрас до святкового одягу в якому наші предки водили весняні хороводи (Кривий танець, струмочок) та співали веснянки при зустрічі весни, перших птахів, які прилітали з вирію.

Вивчаючи навчальну дисципліну «Практикум з екскурсознавства, зокрема тему «Професійна майстерність екскурсовода» студенти груп ІА-33, ІО-31, 32, Т-36 в експозиційній залі Полтавського літературно-меморіального музею В. Г. Короленка долучилися до проведення екскурсії для дітей шкільного віку по етнографічній виставці «Весняне сонце землю розбудило». Чимало забутого в радянську добу з теми весняної календарної обрядовості українців розповіла Лариса Шаповал. Здобувачі вищої освіти закріпили теоретичні знання з екскурсійної методики та опанували професійні компетентності археолога, історика, музейного співробітника, екскурсовода.

You may also like...