Етностудії «Зооморфні образи у традиційно-побутовій культурі і фольклорі України»

Від світу природи наші предки отримували їжу, одяг, матеріал для жител, тому людина наділяла рослини і тварин, які жили поруч з нею, людськими рисами, ніби олюднюючи навколишню природу. Народні уявлення про тварин – тотемів сформували зооморфну символіку і багату фольклорну спадщину в традиційному побуті українців представлену в казках, прислів’ях, піснях, гуморесках, в яких тварини виступають не персоніфікацією людей чи їхніх якісних характеристик, а самими собою. У світогляді українського народу Світове Дерево є зв’язком трьох вселенських просторів (нижнього – земноводного, середнього – земного, верхнього – повітряного).

За такою структурою була побудована локація 1 Етностудія «Зооморфні образи у традиційно-побутовій культурі і фольклорі України» в рамках презентації відкриття Навчально-наукового інституту спеціальної та інклюзивної освіти ПНПУ імені В.Г. Короленка 15 березня 2024 р. Її підготували студенти наукової проблемної групи «Календарно-родинна обрядовість українців» (Аліна Бабак, Іван Лисенко, Ілля Луценко, Кирило Моргун, Вікторія Торубара, Вікторія Мураєва, Оксана Мосійчук ) разом з викладачем дисципліни «Етнографія України» доцентом Ларисою Шаповал.

Почесними Гостями етностудії були: ректорка університету професорка Марина Гриньова, декан факультету Юрій Вільховий, Заступник голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з цифрового розвитку Сергій Захарін, директор Інституту педагогіки НАПН України Олег Топузов, представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Владислав Носенко, народний депутат Костянтин Касай, депутат Полтавської обласної ради Олексій Матюшенко.

На локацію були запрошені учні 11 класу Полтавської ЗОШ № 34 з учителем української мови та літератури Оленою Шедіною, які стали активними учасниками в сценічних виступах по презентації фольклорних матеріалів з теми «Тваринні символи в традиційно-побутовій культурі українського народу». На завершення заходу відбулося вручення універсалів та профорієнтаційних буклетів для майбутніх абітурієнтів за освітньо-професійними програмами «Історія та археологія», «Середня освіта. Історія» за якими навчаються студенти факультету історії та географії ПНПУ імені В.Г. Короленка.

You may also like...