Студенти й викладачі факультету історії та географії відзначили День Державного Гімну України

Напередодні державного свята – Дня Державного Гімну України на базі  Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського відбувся просвітницький полілог «У ріднім стверднім слові маю зброю». Учасниками стали всі охочі мешканці громади, науковці, студенти й викладачі факультету історії та географії.

         Модераторка заходу доцентка педагогічного університету Тамара Жалій проаналізувала нормотворчу діяльність щодо надання статусу гімна відомій пісні авторів П. Чубинського та М. Вербицького. Студенти охоче аналізували історичні типи пісень (дифірамб, елегія, лин, славень, пеан, гіпорхема, кондаки) і періоду античності до сьогодення; ознайомилися з першопочатковою редакцією поезії, яка відрізняється від офіційного тексту зараз.

         З використанням інтерактивних вправ присутні дізналися про важливість цього державного символу на всіх етапах українського державотворення новітнього часу. Сьогодні його потужні слова набувають змісту оберегу й захисту наших Захисників і Захисниць на полі бою, вербального талісману в укриттях, під час реву тривог та виття сирен.  

Довідково: 10 березня для Дня Державного Гімну був обраний як день, в який вперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна» в 1865 році в Перемишлі (Польща). Ним завершили концерт, присвячений пам’яті Тараса Шевченка. Того ж року вірш уже був надрукований разом із нотами. Твір у виконанні українського оперного співака-тенора Модеста Менцинського був записаний на платівку в Кельнському відділенні «Грамофона» у жовтні 1910 року.

Антон Березанський, майбутній історик та археолог, заступник голови Студентської Ради Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка

You may also like...