В університеті відбулася ІХ Міжнародна наукова конференція «Держава і Церква в новій та новітній історії України»

26–27 жовтня 2023 року кафедра історії України провела ІХ Міжнародну наукову конференцію, присвячену проблемам історії розвитку державно-конфесійних відносин в добу нової та новітньої історії Україні. У Полтавському педагогічному університеті ще в 1990-х рр. закладалися основи наукових досліджень історії релігії та церкви, що переросли в традицію формування окремих наукових напрямків та наукової школи академіка Володимира Пащенка.

Конференція відбулася у змішаному форматі та об’єднала понад сто учасників, які представляли академічні установи та заклади вищої освіти Великобританії, Бразилії, Польщі, українських університетів Києва, Тернополя, Запоріжжя, Кам’янця-Подільського, Запоріжжя, Сум, Львова, Кременчука, Полтави. Підготовка відбувалася у тісній взаємодії з нашими науковими партнерами – Відділенням релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С. Сковороди та Українською асоціацією релігієзнавців, Українським гуманітарним університетом.

Робота учасників була організована на п’яти тематичних платформах: «Релігія і Церква в умовах російсько-української війни», «Православна церква в Україні: питання історії та методології», «Протестантизм та інші конфесії в Україні», «Джерела, історіографія історії релігії й державно-конфесійних відносин та релігійні персоналії», «Філософські, правові, психолого-педагогічні» культурологічні аспекти державно-конфесійних відносин».

До оргкомітету конференції увійшли ректорка університету Марина Гриньова, проректори університету Василь Фазан та Олексій Гура, президент Української асоціації релігієзнавців, професор Анатолій Колодний, провідний науковий співробітник Інституту філософії НАН України Людмила Филипович, докторка богослов’я Українського гуманітарного інституту Валентина Куриляк, а також завідувачка кафедри історії України, професорка Людмила Бабенко та гарант ОП «Релігієзнавство», професор Роман Сітарчук.

Наукові конференції, які проводяться на факультеті історії та географії, привертають увагу наукової спільноти для обміну результатами досліджень, актуалізації важливих проблем, якими живе суспільство в умовах російсько-української війни. Так, останнє викликало інтерес дослідників у вигляді аналізу рефлексій церковно-релігійного середовища на військову агресію, участь у пропаганді «русского мира» та втручання РПЦ у питання релігійного життя в Україні тощо. З доповідями з цієї проблематики виступили доктор філософських наук Людмила Филипович «Війна як фактор ескалації внутріправославного конфлікту: глобальний і локальний виміри”, доктор історичних наук Алла Киридон «”Русский мир“ як складник консцієнтальної війни Росії проти України», доктор філософії Богдан Синчак «Інформаційна війна в релігійній площині: динаміка впливу московського патріархату (УПЦ МП)» та ін.  

Цікавими були наукові розвідки учасників конференції, побудовані на нових джерелах та їх інтерпретаціях. Зокрема Карен Нікіфоров, Уляна Севастьянів, Ірина Фенно представили у вигляді спільної доповіді матеріали проєкту, над яким вони працюють, «Документування воєнних злочинів Росії проти релігійних громад України: методологія та особливості збору даних». Чимало уваги було приділено періодиці, в тому числі християнській, на сторінках якої висвітлювалися питання церковно-релігійного життя, російське вторгнення, соціокультурні проблеми тощо.

У програмі конференції поряд з іменитими вченими взяли участь здобувачі освіти першого (бакалаврського), другого (магістерського), третього освітньо-наукового (доктор філософії) за спеціальністю 032 Історія та археологія, 031 Релігієзнавство, 014.03 Середня освіта (Історія). Разом з науковими керівниками – викладачами кафедри історії України проф. Романом Сітарчуком, Тамарою Жалій, Оксаною Коваленко, Ларисою Шаповал, Людмилою Бабенко вони підготували цікаві змістовні виступи та апробували їх.

Проведена наукова конференція підтвердила збереження за Полтавським національним педагогічним університетом ролі одного з центрів дослідження державно-конфесійних відносин. За результатами роботи буде виданий збірник наукових статей.

You may also like...