Міжнародний день музеїв у Полтаві

17 та 18 травня 2024 року в рамках Угоди про співпрацю кафедри історії України ПНПУ імені В. Г. Короленка з Полтавським літературно-меморіальним музеєм В. Г. Короленка здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 032 Історія та археологія, ОП «Історія та археологія», студенти груп ІА- 33 (староста групи – Світлана Дементій), ІА-43 (староста групи – Вікторія Торубара) разом з викладачем музеєзнавчих дисциплін, доцентом Ларисою Шаповал взяли участь у загально-міській акції «Міжнародний день музеїв у Полтаві» під слоганом – «Музеї: освіта і дослідження».

Наукові музейні співробітники: Людмила Ольховська, Ольга Вечерок, Олеся Головко для студентів-істориків провели тематичну екскурсію по меморіальній частині Полтавського літературно-меморіального музею В. Г. Короленка «Українська мова, безсумнівно існує, нею говорять мільйони людей». Екскурсія складалася з трьох тематичних блоків: «Володимир Короленко про Тараса Шевченка», «Іван Котляревський і Володимир Короленко», «Зв’язки Володимира Короленка з українською інтелігенцією».

Перший тематичний блок екскурсії познайомив відвідувачів з першими, дитячими враженнями гімназиста Володимира Короленка від творів Кобзаря та роллю, яку відігравав Тарас Шевченко у творчості письменника Володимира Галактіоновича протягом його життя. Другий блок тематичної екскурсії був присвячений розгляду статті В. Короленка «Котляревський і Мазепа», в якій автор виступає на захист української мови, описуючи ганебний випадок, що стався на відкритті пам’ятника Івану Котляревському у Полтаві.

Наукова співробітниця музею Олеся Головко розповіла в кабінеті В. Короленка про взаємини письменника з українською інтелігенцією: з Іваном Тобілевичем (Карпенком-Карим), акторами трупи Панаса Саксаганського, з Марією Заньковецькою, Михайлом Коцюбинським, який називав Короленка своїм улюбленим автором, Іваном Франком і Панасом Мирним. Студенти історики-археологи почули спогади співака Івана Козловського про те як в молоді роки, він проживаючи в Полтаві, разом із друзями завітав на Різдво колядувати до Короленка. Письменник вразив молодих артистів своєю невимушеністю, гостинністю та щирістю.

Тематична екскурсія «Українська мова, безсумнівно існує, нею говорять мільйони людей» в Музеї Володимира Короленка сприяла закріпленню теорії методики проведення екскурсії та фондової роботи студентами за навчальною програмою дисциплін «Методика музейно-етнографічних досліджень», «Практикум з екскурсознавства» (викладач Лариса Шаповал) для оволодіння професійними фаховими компетентностями музейника, екскурсовода.

You may also like...