Просвітницька лекція «Археологія України: розкриття таємниць минулого» здобувачів освіти освітньої програми «Історія та археологія»

У рамках новорічної «Студентської толоки», ініційованої студентською радою Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, студенти спеціальності 032 Історія та археологія Данило Запара (група ІА-43) та Антон Березанський (група ІА-23) підготували цікавий пізнавальний захід.

Археологія – одна з галузей історичної науки, яка приховує загадкові таємниці дописемного минулого людства й допомагає відтворити етапи його розвитку. Саме тому для всіх бажаючих слухачів з усіх факультетів університету студенти підготували просвітницьку лекцію «Археологія України: розкриття таємниць минулого».

До змісту лекції увійшли не лише матеріали, що стали підсумком досліджень відомих українських істориків та археологів, але й результати особистої участі Данила та Антона в археологічних дослідженнях Більського городища 2023 року, що є частиною історико-культурного заповідника «Більськ» і базою навчальних археологічних практик здобувачів освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 032 Історія та археологія (директор Ігор Корост – стейкголдер ОП «Історія та археологія»).

Вони також залучаються до діяльності Полтавської археологічної експедиції ДП «Науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України (керівник канд. істор. наук, стейкголдер Юрій Пуголовок). Це дало змогу студентам кваліфіковано і головне цікаво й захоплююче побудувати розповідь про завдання археологічної науки, її розвиток в Україні, найбільш відомі археологічні пам’ятки та об’єкти на Полтавщині. Найбільший інтерес слухачів викликала інформація про дослідницьку роботу археологів, її етапи, ідентифікацію знахідок.

Також усі присутні могли безпосередньо оглянути й доторкнутися до реальних археологічних знахідок, задати найрізноманітніші питання й отримати на них відповіді. Такі форми популяризації змісту навчальної діяльності студентів спеціальності 032 Історія та археологія сприяють формуванню професійних компетентностей майбутніх археологів, їх комунікативних здібностей, навичок soft skills, уміння працювати автономно і в команді для вирішення практичних завдань.

You may also like...