Етнографічний захід Андріївські вечорниці 2023

Вивчення навчальної дисципліни «Етнографія України» у 2023-2024 н. р. для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 032 Історія та археологія, ОП «Історія та археологія», студентів групи ІА-23 (староста – Бабак Аліна) завершилось перевіркою самостійної роботи з модуля № 4 «Духовна культура українців» по темі «Календарно-побутова обрядовість українського народу». На останньому практичному занятті, яке відбулося 30 листопада 2023 року у нетрадиційній формі навчального процесу, проведено етнографічний захід «Андріївські вечорниці» в аудиторії № 48, який організувала викладач дисципліни «Етнографія України» доцент Лариса Шаповал.

На захід запрошено проректора з виховної роботи Людмилу Гомлю та студентську раду університету (Голова – Віталіна Сагайдак), студентів груп ІА-33 та ІА-43, викладачів факультету історії та географії.

Окрасою заходу «Андріївські вечорниці» був спільний виступ чоловічого  пісенно-фольклорного гурта «Чебрець» та дівочого –«Черемшина» (Керівники – доц. Юрій Вільховий та Леонід Співак).

Активними дійовими особами на молодіжних вечорницях, що проводились традиційно на свято апостола Андрія Первозванного (30 листопада / 13 грудня) були Антон Березанський, Ілля Лисенко, Іван Луценко, Кирило Моргун, Руслан Супруненко, Аліна Бабак, Тетяна Нестеренко, Олександра Войналович. Вони продемонстрували традиційні українські обряди «Кусання Калити», «Ворожіння на Андрія» та пригощали святковими стравами, які готувалися в давнину на Андріїв вечір.

У ході проведення практичного заняття студенти закріпили теоретичні знання з історії формування календарної обрядовості українців зимового циклу свят народного календаря, вивчили релігійний зміст православного свята Андрія Первозванного, що має елементи дохристиянських вірувань, утилітарне значення спонукальних та запобіжних обрядів та роль дітей у здійсненні обрядових дій, виконанні ритуалів даного православного свята.

Дане дійство викликало позитивне враження усіх запрошених гостей на Андріївські вечорниці, які долучилися до обрядових дій, зокрема до «Кусання калити», «Ворожінь на жіночу долю» та проведення молодіжного дозвілля за давньою українською традицією та звичаями. Проведений захід органічно доповнив формування професійних компетентностей, комунікативних якостей, вміння працювати в команді

You may also like...