Відбулася гостьова лекція професорки Ганни Капустяндля студентів-істориків

Однією з форм розширення пізнавальних можливостей, формування теоретичних знань здобувачів освіти є гостьові лекції, для проведення яких на факультеті історії та географії запрошуються авторитетні дослідники історичного минулого. У розрізі вивчення навчальної дисципліни «Новітня історія України», яка вивчається студентами спеціальностей 032 Історія та археологія», 014.03 Середня освіта (Історія), та до пам’ятної дати – 90-річчя Голодомору –геноциду 1932-1933 рр. кафедра історії України запросила відому дослідницю політики колективізації та Голодомору, авторку численних публікацій з цієї проблематики, докторку історичних наук, професорку Кременчуцького національного університету імені М. В. Остроградського Ганну Капустян. Вона є випускницею історичного факультету, ученицею професора Антона Самійловича Череваня.

Темою лекції, яку прослухали студенти, стала «Усна історія Голодомору 1932-1933 років». Ганна Тимофіївна поділилася історією свого шляху до вибору теми наукового дослідження, яка стала сенсом її подальшої праці з кінця 1980-х рр.. Науковицю надихнула історія трагедії її односельців села Заруддя Кременчуцького району, яке повторило долю тисяч українських сіл.

Професорка Ганна Капустян мотивувала студентів до глибокого вивчення радянської політики колективізації, науково-теоретичного осмислення проблеми на рівні вивчення джерел, сучасної історіографії. Зупинилася на особливостях накопичення усноісторичних джерел жертв, свідків, сучасників Голодомору, які пов’язані з глибокою травмою та постгеноцидним синдромом.

Усні свідчення лягли в основу книги Ганни Капустян «Пам’ять 33-го кличе молодих. Сповіді свідків і слово історика», яка в 2014 році була перевидана вдруге. А з її ініціативи в рідному селі було споруджено перший у районі пам’ятний знак жертвам Голодомору-геноциду 1932-1933 рр..

Лекторка у процесі спілкування відповіла на низку поставлених студентами запитань. Зокрема Нікіта Савельєв поцікавився думкою дослідниці, наскільки науково обґрунтованим є кваліфікація як голодоморів, окрім 1932-1933 рр.. трагедій 1921-1923 рр. та 1946-1947 рр. Юрія Івашенька зацікавило питання демографічних втрат та методик їх підрахунків періоду Голодомору.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу -4-2.png

Завідувачка кафедри історії України, професорка Людмила Бабенко узагальнила та підвела підсумки спільної роботи в режимі онлайн, подякувала за співпрацю Ганні Капустян.

You may also like...