Вітаємо професора Юрія Волошина – лауреата єпархіальної премії імені преподобного Паїсія Величковського

Щороку 16 листопада Православна церква України та віряни вшановують пам’ять славетного полтавця – просвітителя, релігійного діяча преподобного Паїсія Величковського. На його честь у Полтаві засновано єпархіальну премію.

До цієї дати Полтавська єпархія колегіально визначає лауреатів у різних номінаціях, які внесли значний вклад у розвиток духовного і громадського життя Полтавського краю та України. Цьогоріч високу почесну відзнаку в номінації «Наука» отримав доктор історичних наук, професор кафедри історії України Юрій Волошин. Науковець плідно працює в галузі дослідження історії релігії і церкви в ранньомодерній Україні, вивчає соціально-демографічні процеси у суспільстві доби Гетьманщини – періоду, коли жив і ніс високе духовне служіння Паїсій Величковський.

Професор Юрій Волошин є автором 5 монографій, численних наукових статей, бере участь у спільних наукових проєктах із зарубіжними інституціями, проводить велику просвітницьку роботу в засобах масової інформації, лекції для молоді й громадськості в рамках волонтерських проєктів. Тож ця почесна нагорода є визнанням вкладу історика у формування інтелектуально-духовного середовища нашого краю. На кафедрі історії України цією високою нагородою вже були відзначені професорка Людмила Бабенко (2016 р.) та професор Ігор Сердюк (2020 р.).

Вручення нагород провів митрополит Православної церкви України Єпіфаній у Свято-Успенському кафедральному соборі по завершенні  урочистої літургії.

You may also like...