Просвітницька робота Музею історії Полтавської битви

В рамках Угоди про співпрацю кафедри історії України ПНПУ імені В. Г. Короленка та Державним історико-культурним заповідником «Поле Полтавської битви», Музеєм історії Полтавської битви здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОП «Історія та археологія», спеціальності 032 Історія та археологія, студенти групи ІА-23 (староста Аліна Бабак) разом з викладачем дисципліни «Музеєзнавство та музейна справа» доц. Ларисою Шаповал взяли активну участь у науково-просвітницькому заході присвяченому 315-й річниці укладання шведсько-українського воєнно-політичного договору 1708 року, який відбувся в Музеї історії Полтавської битви  28 жовтня 2023 року. Фото 1, 2,3

Історики, краєзнавці, музейники, студенти другого курсу факультету історії та географії, групи ІА-23 ознайомилися з сучасними дослідженнями науковців  музею-заповідника, зокрема Людмили Шендрик та Наталії Білан про значення цього договору для України, спільні дії союзного шведсько-українського війська під Полтавою навесні-влітку 1709 року, локалізацію місць Полтави де відбувалися історичні події. Відбулася також презентація відеоролика «Союзники під Полтавою», створеного Анатолієм Мішиним і Євгеном Ковальчуком, який розміщений на сайті та офіційних сторінках музейного закладу, в соціальних мережах

Важливим напрямом музейної діяльності є фондова наукова робота Музею історії Полтавської битви, підтвердженням якої була організована онлайн-лекція «Шведсько-український договір 1708-1709 років»  дослідниці Марини Траттер з м. Стокгольм (Швеція).

Нею були презентовані унікальні маловідомі історичні джерела початку XVIII століття з архівних фондів Швеції, які підтверджують укладання союзного договору між шведським королем Карлом XII і гетьманом України Іваном Мазепою, матеріали стокгольмської преси 1709 року про приєднання до союзного війська запорожців на чолі з кошовим отаманом Костем Гордієнком, участь українських козаків у Полтавській битві 1709 року.

Студенти історики-археологи продемонстрували практичні навички  музейної роботи з виставково-експозиційної діяльності, закріпили професійні компетентності з дисципліни «Музеєзнавства та музейної справи» на базі музею історичного профілю відповідно робочої програми навчального курсу.

You may also like...