Практичне заняття у співпраці зі стейкголдерами студентів спеціальності 032 Історія та археологія

Формування професійних компетентностей здобувачів освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти освітньо-професійної програми «Історія та археологія» викладачами кафедри історії України відбувається у тісній співпраці з структурними підрозділами Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Для глибокого засвоєння теоретичного матеріалу викладачі та наукові співробітники музею максимально наближують зміст робочих програм з навчальних дисциплін до завдань, які вирішують фахівці-музейники.

Академічні групи ІА-23 та ІА-33 факультету історії та географії, які вивчають освітній компонент «Пам’яткознавство та охорона культурної спадщини» (викладач – професор Людмила Бабенко), провели практичне заняття на базі відділу пам’яткознавства Полтавського краєзнавчого музею. Його допомогли організувати завідувачка відділу Наталія Сиволап та наукові співробітники Олег Скирда й Олександр Лимар. Завдяки їхньому досвіду, глибокому володінню питаннями практичної організації пам’яткоохоронної діяльності тема заняття «Облік і паспортизація пам’яток історико-культурної спадщини» була всебічно розглянута. Фактично студенти працювали в умовах «лабораторії» процес дослідження пам’яток, створення облікової документації та реєстрів, роботи з нововиявленими пам’ятками тощо.

Наталія Миколаївна ознайомила студентів із структурою та змістом одного з основних документів – паспорта об’єкта культурної спадщини, розповіла про вимоги й технології їх виготовлення. Важливим акцентом був порівняльний аналіз паспортів, виготовлених у 1970-х–1980-х роках, та сучасних у світлі вимог законодавства, ролі застосування новітніх комп’ютерних програм, за допомогою яких виконуються графічні та ілюстративні складники паспорта пам’ятки. Студенти мали змогу ознайомитися з частиною архіву відділу, переглянути паспорти й зафіксувати частину інформації для виконання практичних завдань.

Олександр Лимар розповів студентам про нові виклики і завдання, які стоять перед  співробітниками відділу згідно з низкою нових українських законів 2015 року про декомунізацію й засудження тоталітарних режимів та ідеологій і 2023 року про деколонізацію суспільного простору, актуалізованого повномасштабною російсько-українською війною.

Олег Скирда презентував здобувачам освіти досвід створення багатотомного видання в рамках державної програми «Звід пам’яток історії та культури. Полтавська область» (заплановано всього 25 томів, з них вже опубліковані 18). Він наголосив, наскільки важливою є небайдужість громадськості і місцевої влади в населених пунктах до виявлення і збереження пам’яток, сприяння науковцям, що досліджують пам’ятки для занесення їх у книги й створення достовірних історичних довідок.

Студенти з цікавістю сприймали нову інформацію, ставили питання, висловлювали свої думки щодо порушених проблем, демонстрували обізнаність з теоретичним матеріалом та законодавством України щодо охорони пам’яток історії та культури. Заняття пройшло насичено і цікаво, за що викладач і студенти подякували стейкголдерам.

You may also like...