Майбутні історики та археологи серед організаторів заходу до Дня науки

Відповідно до Указу Президента України «Про День науки» встановлено професійне свято працівників наукової сфери, яке відзначається щорічно у третю суботу травня. З цієї нагоди 20 травня майбутні історики та археологи групи ІА-13 спеціальності 032 Історія та археологія факультету історії та географії (куратор доцент Тамара Жалій)  Антон Березанський, Аліна Бабак, Олександра Войналович, Іван Луценко, Руслан Супруненко взяли участь у спільному науково-методичному семінарі, організованому кафедрою історії України ПНПУ імені В.Г. Короленка (завідувачка Людмила Бабенко) і науково-експозиційним відділом новітньої історії України Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського (завідувачка Наталія Кузьменко). Модераторки заходу окреслили  його мету і завдання.

Тема семінару: «Україна на шляху до Європейського Союзу» була обрана в контексті відзначення в Україні Дня Європи та за підсумками вивчення навчальної дисципліни «Основи євроінтеграції та сталого розвитку України».

Студенти презентували доповіді, підготовлені під керівництвом проф. Людмили Бабенко, які присвячені актуальним проблемам євроінтеграційних процесів в Україні щодо історичних передумов євроінтеграції, перспектив вступу, етапів створення ЄС, соціологічних даних про очікування українців від членства в ЄС, розвіюванню пропагандистських міфів про загрози для суверенітету нашої держави з боку Євросоюзу. Молоді дослідники доводили незворотність для України євроінтеграційних процесів в умовах російсько-української війни, спираючись на об’єктивні факти. Виступи супроводжувалися електронними презентаціями, що підсилювало їх аргументованість.

Знаний науковець, археолог Олександр Супруненко запропонував ретроспективний аналіз взаємовпливів населення території України з європейськими спільнотами в період давньої історії, переконливо показав паралельний висхідний поступ населення українських земель до високого рівня цивілізації. Після завершення роботи науково-методичного семінару студенти стали першими відвідувачами  виставки «Дивовижно, таємниче, хвилююче» з нагоди Європейського дня моря. З її матеріалами ознайомила завідувачка відділу природи Олена Шиян. На території внутрішнього двору Полтавського краєзнавчого музею студенти ознайомилися з артефактами та інсталяціями, що також належать до музейних фондів.   Символічно, що здобувачі освіти отримали перший досвід публічної презентації своїх доповідей в День науки.

You may also like...