Завершилася археологічна практика студентів заочної форми навчання

8 травня добігла до свого кінця навчальна археологічна практика у студентів І курсу заочної форми навчання. Цього року вона розпочалася 27 квітня і, зважаючи на карантинні заходи, пов’язані з пандемію COVID-19, проходила у дистанційній формі.

У кожному населеному пункті є якась історична пам’ятка, а навколо є численні археологічні об’єкти (городища, стоянки, кургани, майдани тощо). Тому в рамках програми практики, під дистанційним керівництвом асистента кафедри Лугового Романа Сергійовича, студенти групи ІО(го)-11 виконували різноманітні завдання на реальній археологічній пам’ятці своєї «малої батьківщини».

Серед практикантів завдання отримали навіть свою назву – «Моя_пам’ятка». Відвідавши її реально чи дистанційно студенти здійснили міні-дослідження – знайшли, описали та представили загалу археологічну пам’ятку. Таким чином, ми «відвідали» найдавніше стійбище людей на території України, яке виявили вчені поблизу с. Королеве Закарпатської області та дізнались купу цікавих деталей про кам’яну стелу «Федорівський ідол» з давнього кургану поблизу с. Федорівка Карлівського району Полтавської області, про її таємничі символи, загадкові фігури людей і тварин. Неабияку наполегливість у пошуках археологічного об’єкту, а також креативність, винахідливість у процесі досліджень проявили студенти, виконуючи завдання на кургані біля містечка Петриківка Дніпровської області та унікального поселення в урочищі Барбара, що знаходиться в межах міста Горішні Плавні.

На думку керівника Романа Лугового, результатом цьогорічної практики є отримані студентами нові знання, вміння та навички за навчальною програмою практики, а також їхні позитивні враження та емоції від процесу наукових досліджень. Окрім того, зібраний матеріал практики, у вигляді презентацій, фото, описів, стануть інформативним джерелом про сучасний стан пам’ятки для археологів-професіоналів.

Збереження пам’яток – обов’язок кожного професійного історика та громадсько-свідомого українця. Вивчаємо культурну спадщину нашої Батьківщини, плекаймо її для прийдешніх поколінь!

You may also like...