Викладачі кафедри історії України – учасники міжнародної наукової конференції в університеті Загреба

Ректорат та науково-педагогічні працівники ПНПУ імені В.Г. Короленка повсякчас дбають про розширення міжнародних наукових зав’язків університету, що дає можливість як переймати досвід організації та змісту наукової діяльності інших країн, так і ділитися власними здобутками наукових досліджень. Викладачі кафедри історії України професорка Людмила Бабенко та доцентка Лариса Шаповал взяли участь у Міжнародній науковій україністичній конференції пам’яті Раїси Тростинської, що відбулася у столиці Хорватії Загребі.

Науковий форум відбувся на базі центру гуманітаристики Загребського університету – філософському факультеті. У його структурі розвиваються україністичні студії, центром яких є кафедра української мови і літератури. Біля їх витоків стояла харківська філологиня проф. Раїса Тростинська.

З вітальним словом до учасників звернулися проректор Загребського університету з міжнародних зв’язків Юріч Павічіч, декан філософського факультету Домагой Тончініч, завідувачка кафедри української мови та літератури Дарія Павлешен. У пленарному засіданні в режимі онлайн взяла участь ректорка ПНПУ імені В.Г. Короленка Марина Гриньова.

Програма конференції була надзвичайно насиченою, структурованою у 14 секцій, з чітким регламентом, відведеним часом для дискусій та можливістю відвідати засідання інших секцій. У її роботі взяли участь
дослідники з багатьох країн – України, Австрії, Німеччини, Норвегії, Словенії, Чехії, Словаччини, Угорщини, Польщі, Болгарії, Італії, Туреччини, а тематична спрямованість конференції дозволила торкнутися широкого кола питань історії, літератури, соціальних комунікацій, медіа. Як зазначали організатори та хорватські вчені, вони розглядають проведення форуму як спосіб показати рівень розвитку україністичних студій у Хорватії й привернути увагу до України.

На цьому наголосив Повноважний посол України в Хорватії Василь Кирилич, зазначивши, що Загребський університет є одним з центрів українських студій у світі, а цей науковий форум він розглядає як послання підтримки Україні у воєнний час. Також він передав вітання організаторам та учасникам конференції від першої леді України Олени Зеленської. Робота конференції була наповнена обговоренням актуальних наукових проблем, новими знайомствами, зміцненням ділових контактів для подальшої співпраці з викладачами філософського факультету. Людмила Бабенко та Лариса Шаповал передали організаторам у подарунок книги про Полтаву та Полтавський педуніверситет, монографію проф. Валентини Титаренко про традиції полтавської вишивки, а також полтавські сувеніри пану Послу.

Фонди бібліотеки університету поповнився книгою про професорку, перекладачку, авторку численних українсько-хорватських словників та посібників Раїсу Тростинську. Висловлюємо вдячність організаторам за можливість представити Україну на міжнародній науковій конференції.

You may also like...