Студенти-історики вшанували пам’ять репресованих діячів української культури «Розстріляного відродження»

10 вересня 2024 року в Україні відзначається День українського кіно. Він збігається з днем народження класика світового кіномистецтва, видатного українця Олександра Довженка. З цієї нагоди студенти факультету історії та географії ПНПУ імені В. Г. Короленка були запрошені до Полтавської художньої галереї імені Миколи Ярошенка для перегляду документального фільму «Соловецькі в’язні», частини 2-ї «Микола Куліш. Лесь Курбас».

Директорка музею Ольга Курчакова нагадала присутнім про життєвий і творчий шлях О. Довженка, його складні відносини з тоталітарним сталінським режимом. Студенти мали змогу актуалізувати знання про цей період новітньої історії України, особливості розвитку української культури у 1920-х–1930-х рр. та в повоєнний період.

Великий інтерес викликала зустріч із творцями фільму «Соловецькі в’язні». Автором сценарію документального фільму є професор, завідувачка кафедри зарубіжної літератури ПНПУ Ольга Ніколенко, режисером і продюсером Заслужений журналіст України Наталія Іванченко, операторами Дмитро та Максим Старікови. Озвучили фільм актори Полтавського академічного театру імені Миколи Гоголя Богдан та Ольга Чернявські. Ще один учасник проєкту Володимир Самійличенко віддав життя за Україну в російсько-українській війні, а Богдан Чернявський нині захищає нашу державу в лавах ЗСУ.

У цьому заході брали участь також студенти навчально-наукового інституту іноземних мов та факультету технологій і дизайну. Висловлюємо вдячність за можливість доторкнутися до історичних подій минулого українського народу.

You may also like...